Kuchnia

SAJGONKI

Naleśniki ryżowe z sałatką z makaronu, rukoli, awokado i chili
z warzywami marynowanymi w soku z limonki, occie ryżowym i cukrze

Składniki, około 20 - 25 sztuk, 4 porcje:

• 20 - 25 większych (o średnicy 22 cm) arkuszy papieru ryżowego

Nadzienie: makaron z marynowanymi warzywami:

• 150 g makaronu*
• 1 średni ogórek gruntowy
• 1 marchewka
• 1/2 czerwonej papryki
• 1 awokado
• sok z cytryny lub limonki do skropienia awokado
• garść rukoli
• 1/2 szklanki listków świeżej mięty




* np. japońskiego makaronu gryczanego z zieloną herbatą lub makaronu ryżowego lub makaronu gryczanego - makarony są do kupienia w delikatesach na działach z żywnością orientalną


Marynata do warzyw:

• sok z 2 limonek + skórka z 1 limonki
• 3 łyżeczki brązowego cukru
• 1/4 szklanki octu ryżowego


Sos do maczania (słodko-kwaśny z papryczką chili):

• 2 duże czerwone papryczki chili, pokrojone na cieniutkie plasterki
• 1/2 szklanki sosu rybnego
• 1 łyżka octu ryżowego
• 3 łyżki cukru
• sok z 2 soczystych limonek i skórka starta z 1 limonki
• 1 ząbek czosnku starty na tarce o drobnych oczkach
• 1 łyżka drobno startego imbiru (opcjonalnie)



Przygotowanie:
Przygotować marynowane warzywa: ogórka i marchewkę obrać i pokroić na wąskie słupki, paprykę pokroić w wąskie paseczki. Warzywa włożyć do miski i dodać składniki marynaty: sok i skórkę z limonek, brązowy cukier i ocet ryżowy. Odstawić na godzinę.
Przygotować sos do maczania mieszając wszystkie składniki w miseczce. Makaron ugotować w wodzie zgodnie z instrukcją na opakowaniu, odcedzić, szybko przepłukać wodą i po odcedzeniu i osuszeniu włożyć do dużej miski.
Do makaronu dodać warzywa razem z marynatą, obrane i pokrojone na paski awokado skropione sokiem z limonki, rukolę i miętę. Wszystko wymieszać.
Arkusz papieru ryżowego włożyć na chwilkę do ciepłej wody, położyć na blat lub deskę, na środek położyć farsz (trochę mniej niż 1/3 szklanki), na wierzch położyć szczyptę posiekanej papryki z sosu do maczania i zwinąć naleśnik jak krokieta - zawinąć jeden bok naleśnika na nadzienie, złożyć do środka przeciwległe dwa boki a następnie zwinąć roladkę do końca ku przeciwległemu bokowi. Powtórzyć z resztą naleśników aż do wyczerpania nadzienia. Naleśniki ułożyć na desce i trzymać pod ściereczką do czasu podania. Podawać z resztą sosu do maczania. Czytaj więcej w BLOGU.

http://www.kwestiasmaku.com/kuchnia_orientu/spring_rolls/przepis.html
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation